2013年5月28日火曜日

環境に優しい樹木類の病害虫防除法として樹幹点滴法というアイデアを提案したK博士が千葉大学園芸学部に来られ、専門が異なる5人の教員(林学、植物病理学、応用昆虫学、植物栄養学、果樹園芸学)と私を交えて、情報交換をしました。このアイデアを実用化して普及するための研究開発のチームを作って研究費を申請していこうという相談をしました。

アメリカのNIEHSに勤務していた友人のBuck Grissom 博士から面白いニュースが届きました。
http://news.sciencemag.org/sciencenow/2013/05/scienceshot-why-some-cockroaches.html

人間では同じ薬を使い続けると病原菌に耐性が発達して効かなくなる例(結核菌やエイズや大腸菌など)はよく知られていますが、害虫でも同様に殺虫剤抵抗性が発達して防除が困難になる例はたくさん知られています。たいていは、殺虫剤を解毒分解する能力が増大したり、作用点が変異して効果がなくなることが原因ですが、中には害虫の行動が変化して防除ができなくなる例も知られています。例えば、蚊を防除するのに、森から人家に侵入して吸血した蚊は壁にとまって休憩してから森に帰るという習性を利用して、壁にDDTのような殺虫剤を塗布しておいて防除をしていたのが、壁にとまらずにいきなり森に帰るという習性を持った蚊が出現して防除ができなくなったという古い例があります。
上記の記事は、チャバネゴキブリという日本の家庭でよく見られるちょっと細身のゴキブリは、毒餌にグルコースという甘味成分を加えて摂食させて防除していたのが、摂食行動をしなくなって防除ができなくなった個体群では、口の部分に生えている感覚毛が変異して、グルコースを甘いと感じずに苦いと感じるようになったのが原因だったということです。
生物には長い進化の課程で多様性が生じ、それがある環境下では不利でも他の環境下では有利に作用するということで、多様性は生物が地球上の環境の変化に適応して生き延びることに貢献してきたと考えられています。

(携帯でブログをチェックしていてファイルを開けない支援者のために、上記記事をコピーしておきます)

ScienceShot: Why Some Cockroaches Check Out of Roach Motels

on 23 May 2013, 2:00 PM
 
sn-cockroaches.jpg
Credit: Ayako Wada-Katsumata and Andrew Ernst

Roach motels sit at the back of many a kitchen cupboard, bedroom closet, or bathroom cabinet. Yet, to the bane of human residents, only a few years after the traps were introduced in the 1980s, they lost their allure for an increasing number of German cockroaches. Researchers soon realized that some roaches had developed an aversion to glucose—the sugary bait disguising the poison—and that the insects were passing that trait on to their young. Now, scientists have figured out how this behavior evolved. Roaches, like other insects, detect taste through special receptors that line hairlike appendages on their mouthparts. The receptors differentiate between sweet and bitter flavors, which signal to the roach whether to eat or avoid the food, respectively. The researchers performed experiments on more than 1000 German cockroaches from the field and about 250 raised in the lab. The normal roaches happily lapped up both glucose and fructose, but the glucose-averse roaches ate only the fructose and spat out the glucose, the team reports online today in Science. Electrophysiological recordings indicated that glucose triggered sweet receptors in the normal roaches but bitter receptors in the other roaches. The change in behavior may save the insects' lives, but it does have its disadvantages: Glucose-averse roaches grow and reproduce more slowly than those with less finicky tastes.